O Šentanelu

Šentanel je stara koroška, hribovska vas, ki leži na 700 metrih nadmorske višine. Nekateri viri navajajo, da je bila zaradi ugodne sončne lege naseljena že v 12.stol. Leži v spodnjem delu Mežiške doline, v severnem delu Slovenije.

Le nekaj 100m je dvignjena in nekaj kilometrov odmaknjena od pretiranega tempa bližnjih industrijskih mest, pa vendar so tu še doma neprecenljivi mir, toplina in domačnost.

Je vas s štirirazredno osnovno šolo, s cerkvijo in župniščem. Z dvema gostilnama, s trgovino in nekaj kmetijami. Okrog vasi je še več kmetij. Nekatere so oddaljene tudi po dve uri hoda.

V KS Šentanel spadata še zaselka Jamnica in Suh vrh. Vas je bila do konca zadnje svetovne vojne več ali manj odrezana od doline. Tudi zaradi tega dejstva je ohranila svojo krajevno značilnost.

Šentanel je bil do leta 1965 povezan z doline le z ozko kolovozno cesto. Leta 1965 so vas povezali z avtomobilsko cesto, kasneje pa še asfaltirali. Zdaj so se zveze z dolino zelo izboljšale, spreminja se zunanja podoba kraja, opuščajo se stari delovni in drugi običaji, ob naraščajoči motorizaciji pa se pospešuje tudi turizem.

Vas je danes dostopna z več strani: po asfaltirani cesti, ki se odcepi od glavne ceste Dravograd - Črna pri Štoparjevem mostu. Tu vstopite v pravljično dolino "šentanelske reke". Štoparjev most - železniški viadukt je bil zgrajen že v Franc - Jožefovih časih. Za tiste čase je bila to mogočna gradnja, vsa iz klesanega kamna. Kljubovala je kar trem prevratnim dobam. Vedno je bila zaminirana v zrak pa nikoli ni zletela. Pravijo, da je v njenih temeljih zakopanih na ducate trupel in ima za to čarobno moč.

Več o vasici Šentanel si lahko preberete na spletni strani turističnega društva Šentanel.

.

Kje smo

Delovni čas

Ponedeljek: zaprto
Torek: 18:00 - 22:00
Sreda: 18:00 - 22:00
Četrtek: 18:00 - 22:00
Petek: 18:00 - 22:00
Sobota: 10:00 - 22:00
Nedelja: 10:00 - 17:00